Włosy odzwierciedlają stan naszego organizmu, swój ślad pozostawiają jednak na nich także wpływy zewnętrzne. Latem nasze pukle narażone są przede wszystkim na silne działanie słońca, a także wysokiej temperatury. Promienie UV mogą przenikać przez skórę głowy, uszkadzając ją i wysuszając.
Mogą też dotrzeć do wnętrza włosów, uszkadzając ich strukturę i cebulki włosowe. Osłabione i zniszczone włosy, w połączeniu z wysuszoną skórą głowy, to w efekcie nasilone ich wypadanie. Fakt, że w miesiącach letnich wypada nam więcej włosów niż zwykle, potwierdzają zresztą także ostatnie wyniki badań naukowych. Na przykład badanie z 2017 roku, opublikowane w fachowym czasopiśmie British Journal of Dermatology, wykazało, że właśnie latem i na początku jesieni najczęściej „googlowano“ tematy związane z wypadaniem włosów.
Na kondycję naszych włosów znaczący wpływ ma oczywiście również odżywianie, dlatego szczególnie teraz, latem, warto wzbogacić swój jadłospis o wiele korzystnych dla włosów substancji odżywczych. Naprawdę skuteczną pomoc zapewnia w takiej sytuacji Zielona Żywność.
JĘCZMIEŃ I CHLORELLA ODŻYWIAJĄ CEBULKI WŁOSOWE, STYMULUJĄ WZROST I OPÓŹNIAJĄ SIWIENIE
Dla zdrowych włosów bardzo ważne jest regularne dostarczanie świeżej krwi do cebulek włosowych. Zarówno Zielony Jęczmień, jak i Chlorella zawierają witaminy z grupy B, w tym tiaminę, niacynę i kobalaminę (witaminę B12), które odgrywają ważną rolę w procesie krwiotwórczym. Zawierają też żelazo niezbędne do wytwarzania hemoglobiny. Właśnie niedobór żelaza jest jednocześnie jedną z bardzo częstych przyczyn wypadania włosów.
W Zielonym Jęczmieniu dodatkowo znajduje się flawonoid procyjanidyna B-3. Japońscy naukowcy, w badaniu przeprowadzonym w 2002 roku, wykazali jej działanie wyraźnie stymulujące wzrost włosów. W Jęczmieniu znajdziemy również miedź, która uczestniczy w wytwarzaniu melaniny, nadającej kolor naszym włosom. Wystarczająca ilość miedzi może zatem opóźnić lub spowolnić pojawienie się siwizny. Poza tym miedź odgrywa kluczową rolę w reakcji enzymatycznej, której rezultatem jest produkcja kolagenu. Z kolagenu nasz organizm wytwarza między innymi keratynę – podstawowy składnik budulcowy włosów.
Oba zielone produkty żywnościowe wyróżniają się też swoimi właściwościami przeciwutleniającymi i przeciwzapalnymi. Dzięki temu Zielony Jęczmień i Chlorella niszczą wolne rodniki oraz zmniejszają stres oksydacyjny, który może osłabiać cebulki włosowe, powodując rozkład ich komórek. Przeciwzapalne działanie Zielonej Żywności przyczynia się też do tłumienia mikrozapaleń w skórze głowy, które nie tylko negatywnie wpływają na samą skórę głowy, ale też na włosy.