Drobne owoce jagodowe ogólnie są uważane za najzdrowsze owoce ze wszystkich, czy będą to poziomki, maliny, żurawina czy czarne jagody. I właśnie żurawina oraz czarne jagody od maja rozszerzyły portfolio zdrowych produktów Green Ways. Dlaczego akurat one?
Superjagody pełne substancji odżywczych
Zacznijmy od jagód, które są uważane za superżywność, a ich działaniom zdrowotnym są poświęcone setki prac naukowych. Jagody zawierają mnóstwo substancji odżywczych. Znajdziemy w nich na przykład witaminy C, K, B2, B5, B6 i E, prekursory witaminy A, a spośród minerałów: mangan, żelazo, magnez, wapń, sód, potas, fosfor, miedź, chrom i cynk.
Jagody są niezwykle bogate w przeciwutleniacze, szczególnie flawonoidy z grupy polifenoli. Warto wspomnieć głównie antocyjany, które stanowią znaczącą część wszystkich polifenoli w jagodach. Dotychczas zidentyfikowano ich 15. Ich ilość zależy jednak od sposobu uprawy jagód - te dziko rosnące mają ich aż cztery razy więcej, niż jagody sztucznie uszlachetniane i uprawiane.
Wysoka zawartość antocyjanów wpływa na wiele właściwości zdrowotnych jagód. Dzięki silnemu działaniu przeciwutleniającemu chronią nasze komórki przed uszkodzeniem przez stres oksydacyjny lub opóźniają starzenie się organizmu.
Jagody zmniejszają też oksydację w przypadku „złego” cholesterolu LDL i obniżają wysokie ciśnienie krwi, dzięki czemu pomagają zapobiegać niektórym chorobom serca i naczyń. Według badań korzystnie wpływają na układ nerwowy i przyczyniają się do poprawy pamięci. Oprócz działań przeciwutleniających mają także właściwości przeciwzapalne.
Żurawina dba także o drogi moczowe i jamę ustną
Podczas gdy na jagody często natraficie w naszych lasach, krzaczki żurawiny amerykańskiej (lub dokładniej żurawiny wielkoowocowej) występują tu wyjątkowo. Jak wynika z oznaczenia „amerykańska”, znajdziemy je głównie w USA i Kanadzie. Ponadto żurawina podlega u nas ochronie, dlatego, jeśli chcecie zbierać jej owoce, nie pozostaje nic innego, niż posadzić ją na ogrodowym wrzosowisku. Ale podobnie jak w przypadku jagód, również sztucznie uprawiana żurawina zawiera zdecydowanie mniej korzystnych substancji. Dlatego nasza Żurawina Green Ways pochodzi z kontrolowanego zbioru w lasach w amerykańskim stanie Waszyngton.
Żurawina jest dobrze znana jako wsparcie przy zapaleniach dróg moczowych i prostaty. Ma korzystne działanie także w przypadku przewlekłego zapalenia jelit, obniża poziom glukozy we krwi i poprawia zdrowie serca.
Tak samo jak jagody, żurawina również zawiera antocyjany i inne polifenole, dlatego jest wspaniałym przeciwutleniaczem. Dobrze wpływa także na zdrowie jamy ustnej: wyjątkowe połączenie zawartych w jagodach fitosubstancji zapobiega osadzaniu się biofilmu, co ma działanie profilaktyczne przeciwko próchnicy zębów. Tłumi też reakcje zapalne i wychwytywanie bakterii patogennych na dziąsłach.
Lepsza jakość – maksymalna korzyść
Wyliczenie pozytywnych działań obu gatunków owoców można by kontynuować. Warto jednak podkreślić, że wszelkie korzyści ściśle wiążą się z jakością spożywanych jagód. Dlatego rośliny uprawiamy ekologicznie (w agroleśniczym systemie produkcji), zbieramy i w całości suszymy w niskiej temperaturze. I również dlatego trafiają na Wasz stół opatrzone pełną certyfikacją bio, która ten ekologiczny sposób uprawy dokumentuje.