Atakują z powietrza i z naszych własnych komórek, są niebezpieczne a jednocześnie potrzebujemy ich do przeżycia. Pomagają walczyć z niebezpiecznymi infekcjami, przyczyniają się do gojenia ran. Bez nich nie byłoby życia – jednak ich duża ilość nam szkodzi. Czym właściwie są wolne rodniki? I dlaczego w ich eliminowaniu zasadniczą rolę odgrywa Zielony Jęczmień?
Wolnymi rodnikami naukowcy nazywają wysoce reaktywne cząsteczki, które wiążą się z innymi związkami i zmieniają ich charakter chemiczny. Powstają nie tylko w środowisku zewnętrznym, ale także w naszym ciele. Choćby podczas oddychania lub przetwarzania pożywienia i jego przemiany na energię.
Powstałe rodniki „atakują” nasze komórki i ich składniki – białka, błony komórkowe lub same geny. I właśnie w ten sposób szkodzą naszemu organizmowi.
Jak wolne rodniki nam szkodzą?
Jeśli powstały rodnik dostanie się aż do jądra komórkowego, może wejść w reakcję z naszą informacją genetyczną i zmienić ją. W ten sposób dochodzi do zmiany „zapisu” kodu genetycznego. Zamiana jednej litery (tzw. zasady azotowej) wystarczy do wyłączenia sprytnych narzędzi komórkowych – choćby odblokowania mechanizmu dzielenia komórki. Rezultatem bywa potem niebezpieczny rozwój nowotworów.
Wolne rodniki nie szkodzą jednak tylko w jądrze komórki. Wiążą się też ze związkami, powszechnie występującymi w organizmie, przekształcając je na substancje toksyczne, które uszkadzają wątrobę, nerki i inne narządy.
Organizm człowieka potrafi się bronić przed tymi reaktywnymi cząsteczkami. Do dyspozycji ma tzw. enzymy przeciwutleniające, które hamują aktywność rodników; przeciwutleniacze znajdziemy jednak także w produktach żywnościowych, głównie w owocach i warzywach.
Ich spożycie jest przy tym teraz potrzebne bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Na świecie występuje bowiem coraz więcej wolnych rodników. Produkuje je przemysł ciężki, powstają w dymie papierosowym, ich źródłem jest także przepalony tłuszcz. Jest ich tyle, że nasz organizm nie potrafi już sobie z nimi poradzić; reaktywne cząsteczki, oprócz raka, stoją w tle chorób serca i chorób odpornościowych, przyczyniają się do męskiej niepłodności i jak wynika z badań, biorą udział np. w rozwoju choroby Alzheimera.
Ruszajcie do walki uzbrojeni w produkty żywnościowe i poduszkę!
Możemy w znacznym stopniu pomóc swojemu ciału w walce z wolnymi rodnikami. Oprócz zmiany jadłospisu ważna jest dostateczna ilość snu – i oczywiście zrezygnowanie z papierosów.
Do stłumienia rodników służą już wspomniane przeciwutleniacze, przede wszystkim witaminy A, C i E, karotenoidy i chlorofil. Czyli substancje, w które obfitują przede wszystkim różne gatunki owoców i warzyw.
Głównie w okresie zimowym sięgajcie po cytrusy, domową kiszoną kapustę czy ogórki, latem znakomicie posłuży Wam garść owoców leśnych. Wysoką zawartość przeciwutleniaczy znajdziecie w warzywach (brokuły, szpinak) lub w sypanej zielonej herbacie. Ważne jest, aby nie gotować zielonej żywności - wysoka temperatura z pewnością zniszczy zawarte w niej przeciwutleniacze. W przypadku herbaty temperatura wody do zaparzania nie powinna przekraczać 80 °C.
Ważnym źródłem przeciwutleniaczy są np. także rokitnik lub czerwone wino. Ale uwaga – spożycie wspomnianego napoju należy ograniczyć do jednego kieliszka dziennie. W większej ilości, zdaniem specjalistów, może już bowiem szkodzić.
Dużą ilość chlorofilu i innych przeciwutleniaczy zawiera również Zielony Jęczmień – w naturalnej i suszonej formie, oszczędzającej wartości odżywcze. Jest bogaty w witaminy, ma działania przeciwutleniające - i jak pisaliśmy tutaj, przyczynia się także do zapobiegania przeziębieniu i grypie.
Oprócz działań przeciwutleniających, chlorofil ma jeszcze jedną właściwość; jest na tyle podobny do hemoglobiny, że organizm wykorzystuje go do jej syntezy. Przy regularnym spożywaniu zielonego jęczmienia do komórek trafia więcej tlenu – organizm jest mniej zmęczony i dużo lepiej walczy z bakteriami patogennymi i wirusami.
Zacznijcie jeszcze dziś
Dzięki regularnemu spożywaniu Zielonej Żywności Wasz stan zdrowia może się wyraźnie poprawić. Wypróbujcie także nasz Zielony Jęczmień- efekty poczujecie na własnej skórze już za kilka dni.